Wednesday, January 20, 2010

FDC from Israel/FDC d'Israël

The Dead Sea/La mer Morte


The Dead Sea (Hebrew: יָם הַ‏‏מֶּ‏‏לַ‏ח‎, Yām Ha-Melaḥ, "Sea of Salt"; Arabic: البَحْر المَيّت‎, al-Baḥr El-Mayyit, "Dead Sea"), also called the Salt Sea, is a salt lake in Jordan to the east and in the West Bank and Israel to the west. Its surface and shores are 422 metres (1,385 ft) below sea level, the lowest elevation on the Earth's surface on dry land. The Dead Sea is 378 m (1,240 ft) deep, the deepest hypersaline lake in the world. It is also one of the world's saltiest bodies of water, with 33.7% salinity. Only Lake Assal (Djibouti), Garabogazköl and some hypersaline lakes of the McMurdo Dry Valleys in Antarctica (such as Don Juan Pond and perhaps Lake Vanda) have a higher salinity. It is 8.6 times more salty than the ocean. This salinity makes for a harsh environment where animals cannot flourish, hence its name. The Dead Sea is 67 kilometres (42 mi) long and 18 kilometres (11 mi) wide at its widest point. It lies in the Jordan Rift Valley, and its main tributary is the Jordan River.

The Dead Sea has attracted visitors from around the Mediterranean basin for thousands of years. Biblically, it was a place of refuge for King David. It was one of the world's first health resorts (for Herod the Great), and it has been the supplier of a wide variety of products, from balms for Egyptian mummification to potash for fertilizers. People also use the salt and the minerals from the Dead Sea to create cosmetics and herbal sachets.

La mer Morte est un lac d'eau salée du Proche-Orient. D'une surface approximative de 1 050 km2, elle est alimentée par le Jourdain et bordée par Israël, et la Jordanie. Alors que la salinité moyenne de l'eau de mer oscille entre 2 et 4 %, celle de la mer Morte est d'approximativement 27,5 %. Aucun poisson et aucune algue (macroscopique) ne peuvent subsister dans de telles conditions, c'est ce qui lui vaut le nom de « mer morte ». En réalité, cette mer n'est pas complètement morte puisqu'on sait aujourd'hui que des organismes microscopiques (plancton, bactéries (halophile et halobacteria), etc.) y vivent.

La baisse de la pluviométrie, amorcée il y a 40 000 ans environ, a entraîné, en raison d'une très forte évaporation, une régression du lac et une augmentation constante de sa salinité.

La dite « eau » est une solution de sels dont la concentration diffère grandement de la salinité normale d'un océan. Le chlorure de magnésium et le chlorure de sodium sont les principaux composants de cette solution. Riches en minéraux, les eaux de la mer Morte sont réputées pour soigner le psoriasis et les rhumatismes.

La masse volumique de l’eau de la mer Morte (1 240 kg.m-3) est telle qu'un être humain peut y flotter sans aucun problème.

La mer Morte est le point le plus bas du globe (417 m sous le niveau de la mer) mais d'autres points du rift africain pourraient un jour la supplanter.

La mer morte descend de 1 mètre par an.

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